2008. augusztus 11., hétfő

Két angol rokokó asztal faragott lábakkal (Antik bútorok, 1. rész)



A rokokó

Elöljáróban néhány szó a rokokó stílusról. A rokokó egy 18. századi, különösen Franciaországban (XV. Lajos) és Németországban népszerű művészeti stílus, tulajdonképpen a barokk egy későbbi változataként azonosítható.

Elsősorban díszítőstílus volt, főként épületek, belső terek és természetesen bútorok díszítésére alkalmazták. Fő jellemzője a változatosan hajlított, hullámos, szeszélyes vonalvezetés. Gyakori motívumok a csigák a kagylók (a rokokó szó eredete a francia kagyló – rocaille - szóra vezethető vissza), növényi részek, folyondárok és virágok aszimmetrikus elrendezésben.

Bútorok és a rokokó

A bútorokat előszeretettel díszítették akkoriban a rokokó stílusjegyeivel. A bútorok ekkor kezdtek státuszszimbólum mivoltukon túlnőni előtérbe hozva a komfort és a változatosság iránti igények kiszolgálását. Ezért a rokokó bútorok igazán változatos és sokféle kifejezési lehetőséget adtak a kor művész-szakiparosai kezébe.

Angol rokokó asztal

Angliában a rokokót mindig is a francia ízlés megnyilvánulásának tartották, emiatt csak bizonyos stílusjegyeket vettek át belőle, teljes egészében nem. A bútorok terén Thomas Chippendale nevéhez fűződik az átformált angol rokokó alapjegyek kidolgozása és elterjesztése.

Az alábbi képeken két rokokó asztalt szeretnék bemutatni, mint saját termékeimet. Mindkét asztal korabeli minták alapján gyártott másolat.

Mint látható az asztalok egyik fő jellegzetessége a (valamilyen) állati lábként ábrázolt, íves és faragott díszítéssekkel ellátott lábazat az ún. cabriol láb.



Az asztalok lapjának díszítése – az angol rokokó stílusnak megfelelően – mellőzi a cirádás túldíszítettséget, inkább szolidnak nevezhető, de mindez nem jelenti azt, hogy nem szép.


A mérsékelt díszítettség miatt ezek a bútordarabok a mai háztartások, belső terekben is be tudják tölteni a szerepüket: decens, mégis visszafogott megjelenésük tiszteletet és csodálatot válthat ki a különleges, antik bútordarabok iránt érdeklődőkben.



A másik, hasonló stílusjegyeket viselő asztal lapja egy kicsit markánsabb díszítést kapott, de alapvetően az első bemutatott darabhoz nagyon hasonló.


A képeken bemutatott, két antik bútor megvásárolható vagy megrendelhető.

Méretek:
  • szélesség: 72 cm

  • hosszúság: 100 cm

  • magasság: 70 cm

Anyagukat tekintve minőségi dió vagy cseresznye fából készülhetnek.


Áruk 98.750 Ft darabonként.

Amennyiben kérdése van a bemutatott bútorokkal kapcsolatosan vagy meg szeretné vásárolni ezeket, kérem vegye fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségemen: antikbutorinfo@gmail.com.

Köszönöm, hogy meglátogatta antik bútorokat bemutató blogomat.


További bútorok:

Faragott barokk asztal

Ónémet falitükör

Faragott székek


Nincsenek megjegyzések: