2008. augusztus 22., péntek

Ónémet falitükör (Antik bútorok, 3. rész)

Az antik bútor piacon rengeteg ónémet vagy annak nevezett bútordarabbal találkozhatunk. Nem csoda, hiszen ezek a bútorok annyira népszerűek voltak, hogy németországi megjelenésük után az 1800-as évek második felében, csaknem az egész világon elterjedtek.

Szép monumentumok
Az ónémet bútorok legfőbb jellemvonása a monumentalitás, a zömök, masszív kiállás, a súlyosság - mintha nem is bútorok volnának, hanem hatalmas épületek famakettjei. Az épület hasonlatot erősítik a különféle tagozatok is: a párkányok, pillérek, timpanonok és a dúsan faragott díszítmények.

Belső terek urai
Leggyakoribb faanyaguk eredetileg az irtózatosan nehéz tölgyfa volt. Az ónémet bútorok tekintélyes megjelenésükkel megkerülhetetlenek egy-egy helyiségben, dominanciájuk azonnal feltűnik. Ez is volt egyik céljuk, hogy a házban vendégül látott személyek számára erősítsék a házigazda tekintélyét. Az ónémet bútorokra itt hazánkban is nagy volt a kereslet, az 19. század végének gazdasági fellendülése megteremtette ennek alapját a középosztály számára is.

Viszonylag sok bútor maradt tehát ránk ebből az időből. Sajnos amilyen gyorsan elterjedtek, majdnem olyan gyorsan mentek is ki a divatból, ezért igazi használati tárgyként azóta és ma már ritkán alkalmazzák.

Ónémet falitükrök

Azért léteznek olyan ónémet bútordarabok, amelyek még ma is mindennapos használati tárgyként alkalmazhatók és egyben a lakás díszeiként is szolgálnak. Nem szekrényekre, székekre, ágyakra és asztalokra gondolok, hanem az alábbi képeken bemutatott falitükrökre.


Ezeken a bútordarabokon az ónémet stílus monumentalitása kevésbé domborodik ki ezért jobban illeszkednek a mai lakáskultúrához, a modern lakberendezési ízléshez. Ugyanakkor a jellegzetes stílusjegyek mégis széppé varázsolják mint tárgyat és odavonzzák a szemet. Valamely falfelület vagy lépcsőház egyedi dísze lehet otthonunkban egy-egy ilyen falitükör.



A képeken bemutatott falitükrük méretei és anyaga:
  • 120 x 70 cm
  • dió vagy cseresznyefa

Néhány közeli felvétel a tükrök felső középrészén található faragott díszítésekről és körülöttük lévő szimmetrikusan elhelyezett, jellegzetesen ónémet stílusjegyekről.



A bemutatott falitükör bútordarabok ára egységesen:

37 970 Ft / db
(Az ár tükörüveg nélkül értendő)

Amennyiben kérdése van a bemutatott ónémet falitükrökkel kapcsolatosan vagy meg szeretné vásárolni ezeket, kérem vegye fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségemen: antikbutorinfo@gmail.com.

Köszönöm, hogy meglátogatta antik bútorokat bemutató blogomat.


További bútorok:

Faragott barokk asztal

Angol rokokó asztalok

Faragott székek

Nincsenek megjegyzések: